Outlander Club Forum

 • 14/06/2021, 13:55:02
 • Welcome, Guest
Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  
Pages: [1]   Go Down

Author Topic: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο  (Read 5170 times)

NIKOSTZ

 • Βετεράνος
 • *****
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 2.760
 • Τίποτε δεν γίνεται χωρίς αιτία
  • ORIGINAL 21

Επειδή πάντα αντιμετώπιζα το πρόβλημα με τα μακρυνά ταξίδια και την γκρίνια και την αβάσταχτη ανησυχία των παιδιών  ::)
προτιμούσα να ταξιδεύω πάντα νύχτα δηλαδή μετά τις 9:30 ώστε να κοιμούνται... :P Βέβαια καμιά φορά και κοντινές αποστάσεις διάρκειας μέχρι και 1 ώρας
και ανάλογα με τα κέφια των μικρών ''αγγελουδίων '' μας αποτελούσαν εφιάλτη και πραγματική ΟΔΥΣΣΕΙΑ  :D :D

Κι όμως υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές και παιχνίδια που λειτουργούν - πιστέψτε το και αποσπούν τα παιδιά και κάνουν το ταξίδι τους πιο ήσυχο και δημιουργικό (Στα δικά μου το 4 πίάνει πάντα) . Βέβαια όλα αυτά πάντα με την απαραίτητη προσοχή από τον οδηγό και την ενεργητική συμπαράσταση του συνοδηγού... αλλιώς έχουμε άλλα θέματα

Αρχική Πηγή περιοδικό AUTO ΤΡΙΤΗ, τεύχος 106, Οκτ.95

ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ολοι μας ανυπομονούμε να δραπετεύσουμε από το σπίτι. Ολοι επιζητούμε μία εκδρομή, μια φυγή από τα καθημερινά. Είτε αυτό σημαίνει διακοπές, είτε ένα χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο. Ο ενθουσιασμός όμως στην οικογένεια αυξάνεται, όσο η μέρα της αναχώρησης πλησιάζει.
Δυστυχώς το ίδιο το ταξίδι μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο από ειδυλλιακό, καθώς τα παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο βαριούνται, κουράζονται και γίνονται όλο και πιο οξύθυμα. Μια λύση είναι να τα εφοδιάσουμε με τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Αλλη, είναι να έχουμε μαζί μας φρούτα, ξηρούς καρπούς και κάποια μπισκότα. Αλλη, να κάνουμε συχνές στάσεις. Μια σειρά από τις αγαπημένες κασέτες με τα αγαπημένα τραγούδια των παιδιών, αλλά και τα αγαπημένα παραμύθια. Ολα αυτά είναι ιδανικά φτάνει να τα έχουμε έτοιμα.

Μία άλλη λύση είναι τα ομαδικά παιχνίδια. Παιχνίδια παλιά και γνωστά που παίζονται ευχάριστα μέσα στο αυτοκίνητο, ξεκουράζουν, μορφώνουν, κάνουν τα παιδιά να σκέπτονται, συγκεντρώνουν την προσοχή τους και το κυριότερο είναι παιχνίδια που γεφυρώνουν το χάσμα των γενεών γονέων και παιδιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα κουρασμένα και εκνευρισμένα παιδιά μεταφέρουν αυτή την ένταση του περιορισμένου χώρου του αυτοκινήτου και στον οδηγό. Τότε αυτός εκνευρισμένος κάνει χειρονομίες, γυρίζει προς τα πίσω και το μόνο που δεν κάνει είναι η προσεκτική οδήγηση. Οι γονείς οδηγοί πρέπει να είναι κι έξυπνοι παιδαγωγοί. Υπάρχουν τρόποι που τα παιδιά θα παίξουν ευχάριστα, μαζί με τους γονείς ή μόνο με τον γονέα συνοδηγό, μιάς και ο άλλος πρέπει να έχει τα μάτια του στραμμένα άλλου.

Ποία είναι όμως τα παιχνίδια που μπορούμε να παίξουμε μέσα στο κλειστό χώρο του αυτοκινήτου δίχως καμία προετοιμασία ;

Τα 5 πέντε παιχνίδια που δίνουμε παρακάτω και που συχνά επινοούν οι οικογένειες από μόνες τους μέσα στο αυτοκίνητο, μπορούν να δώσουν απόλυτες λύσεις. Ο σχεδιασμός των παιχνιδιών μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να γίνει, φτάνει όμως ν'αποφεύγονται οι έντονες κινήσεις. Ο καλύτερος τρόπος είναι τα παιχνίδια αυτά να εναλλάσσονται συχνά για να μην κουράζουν κανένα.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και το μαγνητικό σκάκι κλπ μπορούν επίσης να κάνουν την ώρα να περάσει ευχάριστα. Ο θόρυβος όμως μερικές φορές των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, αποσπά την προσοχή του οδηγού.

Τα άτομα μίας οικογένειας πολύ συχνά ανακαλύπτουν πως μέσα στον κλειστό χώρο του αυτοκινήτου κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού τους προσφέρεται ποιοτικός χρόνος με την υπόλοιπη οικογένεια μακριά από την τηλεόραση και όλα εκείνα που τους αποσπούν την προσοχή μέσα στο σπίτι. Ρωτώντας ακόμη την άποψη των νεωτέρων μελών της οικογένειας πάνω σε σοβαρά θέματα, οδηγούνται συχνά σε θετικές απαντήσεις και εκπλήξεις. Ετσι μέσα στο αυτοκίνητο, κατά την διάρκεια ενός ταξιδιού δίνεται πολλές φορές η μοναδική ευκαιρία να γεφυρωθεί το πολυσυζητημένο χάσμα των γενεών. Τολμήστε να το προσπαθήσετε και όλη η οικογένεια θα είναι ευχαριστημένη, ξεκούραστη και προπαντός ασφαλής.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 1 : ΟΙ 20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Το παιχνίδι αυτό εξελίσσεται πάντα πολύ καλά μέσα στο αυτοκίνητο, είναι ευχάριστο και κάνει τα παιδιά να βάζουν το μυαλό τους να σκέπτεται. Η μία ομάδα συμφωνεί για μια λέξη (πράγμα, ζώο κ.λ.π.) και η άλλη προσπαθεί να το μαντέψει με ερωτήσεις. Ομως ο ενήλικος η το παιδί που θέτει τη λέξη πάζλ του ζώου, φυτού, ή πράγματος καλό είναι να μην θέτει όριο ερωτήσεων. Ανάλογα με την ηλικία και τις γνώσεις κάθε παίκτη θα του δοθεί η ανάλογη βοήθεια από τους υπολοίπους, έτσι ώστε να μπορέσει να μαντέψει τη λέξη πάζλ. Νικητής είναι αυτός που θα βρει πρώτος την λέξη πάζλ. Συνήθως είναι τα παιδιά μιάς και οι γονείς έχουν φροντίσει να δώσουν την κατάλληλη βοήθεια και τις λέξεις - κλειδιά. Παραλλαγή είναι και το παιχνίδι στο οποίο το παιδί βρίσκει τη λύση καθώς ο γονιός απαντά στις ερωτήσεις μόνο με ναι ή όχι. Και με τον τρόπο αυτό κυλά ή ώρα ευχάριστα για όλους δίχως εκνευρισμούς.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 2 : ΚΡΙΚΕΤ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Μπορεί το παιχνίδι αυτό ν'απέχει πολύ από το πραγματικό κρίκετ, αλλά είναι εκπληκτικό το πόσο ενδιαφέρων μπορεί να αποκτήσει, καθώς το σκορ ανεβαίνει. Το παιχνίδι έχει ως εξής :
Αυτοί που είναι μέσα σε αυτοκίνητο, ο καθένας με τη σειρά του, γίνονται "σκόρερ" δηλαδή καλούνται να προσδιορίσουν τι είναι κάποιο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Το σκορ αυξάνεται ανάλογα με τα υπόλοιπα διερχόμενα αυτοκίνητα. Οι βαθμοί μπορούν να συμφωνηθούν πριν αρχίσει το παιχνίδι αλλά και για να μην υπάρχουν διαφωνίες ο "αρχηγός διαιτητής" θα πρέπει να θέσει τους κανόνες εξ αρχής. Ενας βαθμός μπορεί να δίνεται για ένα μικρό αυτοκίνητο (θα πρέπει να καθοριστεί), δύο για ένα μεγαλύτερο, τέσσερις για ένα αυτοκίνητο ίδιο με της οικογένειας, έξι για ένα λεωφορείο ή ένα στέϊσιον - βάγκον. Μπορεί όμως να προκαθοριστεί κι ένας "κακός" βαθμός, ένας αρνητικός για αυτοκίνητο απλής κατασκευής ή πολύ παλιό μοντέλο ή μοτοσικλέτα. Αυτό το παιχνίδι μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρων κάθε ηλικιακού γκρουπ, για το οποίο μπορεί να υπάρχει το πρόβλημα της βαριεστιμάρας και ειδικά των ηλικιών από 5 έως και 12. Για πιο ενημερωμένα παιδιά ή μεγαλύτερης ηλικίας οι βαθμοί μπορεί να δίνονται ανάλογα με τον αριθμό των βαλβίδων ή και άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών αυτοκινήτων που συναντάμε στο δρόμο. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα χρώματα των αυτοκινήτων. Αυτός που τελικά θα έχει το γρηγορότερο μάτι θα είναι ο κερδισμένος. Τώρα αν μέσα στο αυτοκίνητο δεν υπάρχουν φανατικά παιδιά με το αυτοκίνητο (πράγμα πολύ σπάνιο) τότε το ίδιο μπορεί να γίνει με ζώα που θα δούμε στην εξοχή, γεωργικά μηχανήματα κ.λ.π. Φτάνει να υπάρχει και κάποιος μεγάλος που να έχει σχετικές γνώσεις, έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίσει πιθανές διαφωνίες.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 3 : ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Ενα μέλος της οικογένειας τραγουδάει ένα - δύο στίχους ενός τραγουδιού και μετά ονομάζει μία λέξη "χ". Ο επόμενος στη σειρά παίκτης πρέπει να χρησιμοποιήσει τη λέξη "χ" ή οποία μπορεί να είναι οποιαδήποτε λέξη, κοινή σε τραγούδια, τραγουδώντας ένα τραγούδι που την περιέχει. Μόλις τραγουδήσει έναν στίχο γνωστού τραγουδιού με τη λέξη αυτή, προτείνει μία λέξη από το τραγούδι του. Αυτό το παιχνίδι γεφυρώνει το χάσμα των γενεών περιλαμβάνοντας ένα ευρύ φάσμα τραγουδιών, από τους προνηπιακούς ρυθμούς ως τις τελευταίες επιτυχίες και φυσικά πολλές παλιές χρυσές επιτυχίες και δημοτικά τραγούδια που θα θυμούνται ασφαλώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (παππούδες και γιαγιάδες). Αν κανείς δεν μπορεί να βρει ένα τραγούδι με την λέξη που πρέπει ν'αναφερθεί, τότε αυτός που πρότεινε "τιμωρείται" με τραγουδώντας ο ίδιος ένα τραγούδι με την λέξη αυτή. Ακόμα και γι'αυτούς που δεν είναι ιδιαίτερα μουσικόφιλοι, το παιχνίδι αυτό μπορεί να προσφέρει διασκέδαση και μπορεί να "φωτίσει" το ρεπερτόριο ενός μέλους της οικογένειας περισσότερο απ'ότι ένα οικογενειακό απόγευμα στο σπίτι. Ακόμη το παιχνίδι αυτό αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε οι γονείς να μάθουν στα παιδιά τους παλιά και καλά ελληνικά τραγούδια και δημοτικά

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 4 : ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΥΩ

Για τα μικρότερα παιδιά κυρίως παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια. Για να λειτουργήσει σωστά το παιχνίδι ο καθένας πρέπει να παίζει με την σειρά του, αρχίζοντας από τον μικρότερο. "Κατασκοπεύω και παρατηρώ με το μικρό μου μάτι κάτι που αρχίζει με.. "(ένα αρχικό γράμμα λέξης - πράγματος το οποίο βλέπει γύρω του). Για τους μικρούς μας φίλους αυτός είναι ένας από τους πιο ωραίους τρόπους να μάθουν τον ήχο των γραμμάτων του αλφαβήτου. Τα αντικείμενα όμως στο εσωτερικό του αυτοκινήτου θα εξαντληθούν γρήγορα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να επιτραπεί και η χρήση λέξεων και αντικείμενων έξω από τον χώρο του αυτοκινήτου, όπως πινακίδες, δέντρα, πουλιά κ.λ.π. Πολύ καλό παιχνίδι κυρίως για μικρά παιδιά που μαθαίνουν να προφέρουν σωστά τα γράμματα της αλφαβήτου, αλλά και τις λέξεις ονομασίες των διαφόρων πραγμάτων.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ 5 : ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων, που περιέχουν τα αρχικά πόλεων ή νομών, που μπορεί να μας κάνουν να περάσουμε ευχάριστα μισή τουλάχιστον ώρα, κατά την διάρκεια του ταξιδιού ανεξαρτήτως ηλικίας. Το ζητούμενο είναι να σχηματίσουμε με τα γράμματα των πινακίδων του μπροστινού αυτοκινήτου διάφορες λέξεις. Αρκεί τα γράμματα να παραμένουν πάντα στην ίδια σειρά. Για τα παιδιά τα γράμματα αυτά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή έμπνευσης. Το παιχνίδι μπορεί να έχει και πολλές διάφορες παραλλαγές, δηλαδή νικητής να είναι αυτός που σχηματίζει την μεγαλύτερη η την μικρότερη λέξη. Μπορούν ν'αποκλειστούν τα ονόματα όπως Νίκος, Μαρία, Κική, Σταμάτης κ.λ.π. ή και να επιτρέπονται. Ετσι μια πινακίδα ΔΟΚ 2568 να παράγει "δοκός, δοκάρι, διοίκηση, δοκιμή, δούκας". Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πινακίδων κυκλοφορίας. Μάλιστα πολλά παιδιά κρατούν και λίστες απ'αυτές. Το όλο παιχνίδι αποτελεί μία ευχάριστη διαδικασία, δίχως να κουράζεται ο οδηγός. Ετσι αν συναντήσουμε στο δρόμο, το αυτοκίνητο με πινακίδες ΤΧΡ 1542, τότε μπορούμε να υποθέσουμε ότι είμαστε "τυχεροί" κ.λ.π. Σίγουρα κάθε πινακίδα κυκλοφορίας κρύβει ένα τυχερό μήνυμα, ένα σημάδι, μία σκέψη ή αίσθηση που θα μας κάνει να το συζητήσουμε στη διάρκεια που βρισκόμαστε κλεισμένοι στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Πιθανοί εκνευρισμοί των παιδιών στο αυτοκίνητο θα πρέπει να θεωρούνται μακρινά προβλήματα.

Δοκιμάστε το - Πετυχαίνει!!!  ;)

Φιλικά
Νίκος

Logged
BE YOURSELF NO MATTER WHAT THEY SAY

osfp7

 • Βετεράνος
 • *****
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 1.622
 • mitsos...on fire!!!
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #1 on: 05/08/2009, 15:07:53 »

ουαουουου...μας εστειλες παλι :D :D
« Last Edit: 26/08/2010, 01:37:33 by osfp7 »
Logged
Johnnie.....Walker

dpallis

 • Νέο Μέλος
 • *
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 13
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #2 on: 25/08/2010, 22:56:49 »

Μας έσωσες...
Logged

spg100

 • Βετεράνος
 • *****
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 2.584
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #3 on: 26/08/2010, 10:51:17 »

Μπράβο ρε Νίκο.

Τέλος εάν δε δουλέψει τίποτα πετάς ένα DVD και τα κάνεις κουδούνια  ;D
Logged

OTTO

 • Παλαιό Μέλος
 • ***
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 212
 • Outlander 2.0 DI-D
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #4 on: 27/08/2010, 12:01:05 »

Πολύ καλή ιδέα Νίκο!!!!!!!!!!!
Logged

pajeromaniac

 • Official Μέλος
 • ****
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 444
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #5 on: 01/09/2010, 09:40:41 »

Εγώ πάντως τα θηρία τα έχω εκπαιδεύσει αλλιώς. Αρχικά έσκισα τη γάτα νωρίς. Τους ξεκαθάρισα ότι, αν και υπάρχει δυνατότητα προβολής DVD, δε θα δουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κάτι τέτοιο. Αυτά μπορούν να τα δουν και στο σπίτι, ενώ τα αξιοθέατα του ταξιδιού θα τα δουν πιθανόν μόνο μία φορά. Σε όλο το ταξίδι επίσης το παίζουμε ξεναγοί και εννοείται πριν την έναρξή του γίνεται και η απαραίτητη ενημέρωση για το τί θα δούμε. Η γκρίνια ξεπεράστηκε με δημοκρατικό τρόπο! Όποιος γκρινιάζει κατεβαίνει από το αμάξι πάραυτα! Και εμείς κάποιες φορές παίζουμε παιχνίδια, αλλά όχι συχνά. Τραγουδάμε, λέμε ανέκδοτα κτλ. Πάντως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη χώρου. Αυτό συνήθως είναι η δημιουργός αιτία για όλα τα προβλήματα στο εσωτερικό του αυτοκινήτου (αχ... αυτή η τριτεκνία!!!). Γι΄αυτό πήρα το 7θέσιο και έτσι ησύχασα. Απομακρύνετε επίσης τα παιδιά που κάνουν φασαρία πειράζοντας το ένα το άλλο. Εδώ σημαντικό ρόλο καλείται να παίξει η σύζυγος. Αυτή θα μετασχηματιστεί σε σάκο του μποξ αν χρειαστεί. Θα πρέπει να μπει ανάμεσα σ' αυτά τα παιδιά! (Έτσι γλυτώνουμε και τη μουρμούρα της! Ουδέν κακό αμοιγές καλού!!!). ;)
Logged
Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ και συ με βασανίζεις!

UltraTasos

 • Βετεράνος
 • *****
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 1.314
 • 2.4 instyle manual
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #6 on: 01/09/2010, 10:06:17 »

Συμφωνώ για το dvd και τις ομορφιές του ταξιδιού όπως επίσης και με το ξεκαθάρισμα από την αρχή!
Όλα θέλουν ένα μέτρο και σημαντικό ρόλο παίζει η διάρκεια του ταξιδιού.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το αυτοκίνητο.
Πριν το Outlander ταξιδεύαμε με ένα Vitara με τέντα και δίθυρο οπότε όπως καταλαβαίνετε σε μία ώρα άρχιζε η γκρίνια!!!
Τώρα η διαφορά είναι τεράστια! ;D
Όλα είναι πιο άνετα και βέβαια πολύ λιγότερη κούραση και γκρίνια! 8)
Ευχαριστιόμαστε ταξίδι.
Πάντως και ο σάκος του μποξ είναι καλή ιδέα! :D
Τάσος
Logged

john

 • Βετεράνος
 • *****
 • Likes: 0
 • Offline Offline
 • Posts: 2.295
 • 2.4 instyle cvt
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #7 on: 27/08/2012, 14:37:43 »

Πώς να διαλέξετε παιδικό κάθισμα

http://www.autotriti.gr/data/news/preview_news/103390.asp
Logged

to BEER or not to BEER

biskoto

 • Βετεράνος
 • *****
 • Likes: 2
 • Offline Offline
 • Posts: 638
 • 2.0 Di-D ECU remapped, EGR off, no DPF
Απ: Παιδιά - Ταξίδι - Αυτοκίνητο
« Reply #8 on: 24/01/2016, 11:52:39 »

Ανακληση παιδικών καθισμάτων Britax

http://www.drive.gr/news/asfaleia/anaklisi-paidikon-kathismaton-britax
Logged
Pages: [1]   Go Up